Met deze 8 tips maak je een goede eerste indruk tijdens een sollicitatiegesprek

Publicatiedatum 5 juni 2024
Wijzigingsdatum 5 juni 2024

Het sollicitatiegesprek is vaak een spannend moment. Je maakt voor het eerst kennis met je (potentiële) nieuwe werkgever en wilt jezelf van je beste kant laten zien. Je hebt namelijk één kans om een goede eerste indruk achter te laten. Geen zorgen, Partner Group helpt je daarmee! Met deze 8 tips ben jij straks perfect voorbereid op je sollicitatie!

  1. Wat trek je aan?

Om te beginnen: houd rekening met het bedrijf waar je solliciteert en pas je kleding daarop aan. Draag bij twijfel altijd nét iets nettere kleding dan je normaal gesproken gewend bent. Dan zit je nooit fout.

  1. Kom op tijd!

Dit klinkt misschien als een open deur, maar zorg ervoor dat je ruim van tevoren aanwezig bent. Zo kan het gesprek op het afgesproken tijdstip beginnen en laat je de werkgever zien dat je betrouwbaar en respectvol bent. Op tijd komen is een kleine moeite, maar heeft een groot effect!

  1. Hoe stel je jezelf voor?

Vrijwel elk sollicitatiegesprek begint met jezelf voorstellen. Geef je gesprekspartner een hand, glimlachen kan daarbij nooit kwaad. Kijk je gesprekspartner ook even in de ogen en vertel wie je bent. Vertel ook waar je vandaan komt en of de treinreis of autorit goed is gegaan. Vraag iets over het pand waar je solliciteert of over de plaats waar het bedrijf is gevestigd. Kortom: heb het eerst even over koetjes en kalfjes. Het is voor zowel de interviewer als jezelf prettig om voorafgaand aan het gesprek het ijs te breken. Zo kom je spontaan over en voel je je tijdens de sollicitatie meer op je gemak.

  1. Hoe gedraag je je tijdens het gesprek?

Het gesprek is begonnen: hoe gedraag je je dan precies? Natuurlijk is dat voor iedereen persoonlijk, maar er zijn zeker dingen waar je rekening mee kunt houden. Luister bijvoorbeeld goed naar de vragen van de interviewer en zorg ervoor dat je ze begrijpt voordat je antwoord geeft. Wees je bewust van je lichaamstaal en probeer zelfverzekerd en geïnteresseerd over te komen. Ga dus niet achterover leunen, wiebelen op je stoel of op je nagels bijten.

  1. Verdiep je in de baan en werkgever

Werkgevers vinden het fijn als je je voorbereidt op een sollicitatiegesprek. Welke producten en diensten heeft het bedrijf? Waar staat het bedrijf voor? In welke sectoren is het actief en hoe? Wat is de reputatie van het bedrijf? Door je te verdiepen in de werkgever laat je zien dat je geïnteresseerd en goed voorbereid bent.

Het is natuurlijk ook van belang dat je je verdiept in de functie waarop je solliciteert. Wat worden je werkzaamheden, waar liggen de uitdagingen voor jou en wat lijkt je het allerleukste aan de baan? Zorg dat je kunt aantonen dat je binnen het gewenste profiel past en de juiste vaardigheden beheerst. Oefenen dus. Een goede voorbereiding is het halve werk!

In dit blog ontdek je hoe ChatGPT jou daarbij kan helpen!

  1. Stel vragen

Deze tip sluit goed aan bij de tip hiervoor: stel vragen tijdens het gesprek. Een gesprekspartner vindt het meestal prettig als je af en toe een vraag stelt. Zorg daarom dat je vragen voorbereidt. Wat is de bedrijfscultuur? Hoe zit het team in elkaar? Wat zijn de doorgroeimogelijkheden? Door vragen te stellen, kom je geïnteresseerd en kritisch over.

  1. Ben gewoon jezelf

Je hoeft jezelf niet anders voor te doen dan je bent. Oftewel, wees gewoon jezelf tijdens een sollicitatiegesprek. Ben eerlijk en oprecht in het beantwoorden van vragen. Authenticiteit is voor bedrijven een heel belangrijk aspect. Als je jezelf anders probeert voor te doen, val je op den duur toch door de mand. Dat zou enorm zonde zijn!

  1. Bedank de gesprekspartners

Last but not least: bedank je gesprekspartner voor het gesprek. Jij hebt de tijd genomen om naar het sollicitatiegesprek te gaan en de werkgever heeft jou de kans gegeven om te laten zien dat je de meest geschikte kandidaat bent. Bedank de ander dan ook voor die kans en voor het gesprek. Met beleefdheid kom je een heel eind.

Met bovenstaande tips op zak kun je zonder zorgen naar je sollicitatiegesprek. Nog steeds niet helemaal zeker van je zaak? Dan kun je natuurlijk altijd met jouw contactpersoon van Partner Group het sollicitatiegesprek oefenen. Geef dan even een seintje!

Onze contactgegevens

Partner Group
Neerstraat 37
6041 KA Roermond

Profiel ASL
Kloosterplein 1